Skip to main content

Bor dere sammen uten å være gift? Det er fort gjort å bli stående igjen tomhendt etter et samlivsbrudd dersom man ikke har samboerkontrakt.

Når forholdet går bra er det få som tenker på hva som skal skje ved et eventuelt samlivsbrudd. Vår klare anbefaling er at dere lager en avtale nettopp når alt går på skinner.

Mange tenker ikke over den juridiske betydningen av å være samboer eller ektefelle, og i det daglige spiller det liten rolle for de fleste. Derimot er det store forskjeller ved et eventuelt samlivsbrudd. Utgangspunktet i ekteskap er at alt er felleseie og deles likt ved et brudd. Etter samboerskap skjer fordelingen etter hvem som eier hva når samlivet tar slutt. Dette kan gi skjeve utslag.

Med en samboerkontrakt er det enkelt å klargjøre hvem som eier hva og hvordan eiendeler skal fordeles ved et eventuelt brudd. Med en god kontrakt i bunn slipper dere mange bekymringer. Det kan spesielt oppstå utfordringer der den ene parten har bedre råd eller større forbruk enn den andre, eller om det er tatt opp gjeld.

Skal dere skrive samboerkontrakt, kan det også være lurt å skrive testament. Samboere uten felles barn har i dag ingen arverett etter hverandre. Testament må derfor benyttes for å sikre deg og samboeren din ved et eventuelt dødsfall.

Har dere spørsmål knyttet til samboerkontrakt? Trenger dere hjelp til å formulere en kontrakt begge er fornøyde med? Ta kontakt med en av våre dyktige advokater for en uformell prat.